Ο καρπος του Χαραλαμπου Ροκκου και οι Γερμανοι

Ο καρπος του Χαραλαμπου Ροκκου και οι Γερμανοι

Γραφει ο Γιωργος Χρηστου

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ο ΡΟΚΟΣ, ήταν ένας σοβαρός και μετρημένος νοικοκύρης που δούλευε σκληρά αυτός και η γυναίκα του, για να ζήσει την πολυμελή του οικογένεια. Είχε δε 6 παιδιά.

ΗΤΑΝ ΤΑ σκληρά χρόνια της γερμανικής κατοχής στη Λήμνο και ο Χαράλαμπος είχε μαζέψει με πολύ κόπο τον καρπό, δηλ. σιτάρι για την οικογένειά του και κριθάρι και άχυρο για τα ζώα του.

ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕ στον αχερώνα του για να βγάλει το χειμώνα. Για τα σιτάρια και τα κριθάρια, έκαναν μέσα στο άχυρο τις λεγόμενες γούβες, κάτι σαν μικρά πηγαδάκια, κι εκεί έριχναν τα σιτάρια και τα κριθάρια, τα οποία διατηρούνταν μέχρι την άλλη συγκομιδή. Από τις γούβες αυτές έπαιρναν κατά διαστήματα καρπό για την οικογένεια και για τα ζώα.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ  κατακτητές λοιπόν, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ, γύριζαν στις μάντρες κι έπαιρναν τον καρπό των πάμπτωχων και ταλαίπωρων χωριανών μας. Πήγαν και στο συγχωρεμένο το Χαράλαμπο και τον εξανάγκασαν να τους δείξει και στη συνέχεια να τους δώσει όλα του τα γεννήματα.

ΜΑΤΑΙΑ ΕΚΕΙΝΟΣ κλαίγοντας τους εκλιπαρούσε, άντρας ψημένος στη ζωή και γεμάτος αξιοπρέπεια, ν’ αφήσουν λίγο καρπό για τα παιδιά του και για τα ζώα του για να μην πεθάνουν όλοι από την πείνα. Οι παραλίγο παγκόσμιοι κατακτητές δεν τον έδωσαν φυσικά σημασία και δεν τον άφησαν σπυρί καρπό παίρνοντάς το από τις γούβες.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ τα ξεχάσαμε. Γιατί ξεχάσαμε τα πάθη του βασανισμένου μας λαού;

Θα τα γράφω κι ας τα διαβάζω μόνο εγώ. Θα τα γράφω για να τα μάθουν ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ και προπαντός ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ.

 

 

No Comments

Post A Comment