Ο γαϊδαρος του μπαρμπα μου του Βασιλη και το μαγγανι

Ο γαϊδαρος του μπαρμπα μου του Βασιλη και το μαγγανι

Γραφει ο Γιωργος Χρηστου

Ο μπάρμπας μου ο Βασίλης στα παλιά χρόνια, είχε ένα μπαχτσέ στο Βουνοχώρι. Μηχανές τότε δεν υπήρχαν και γι αυτό χρσιμοποιούσαν το μαγγάνι για να βγάζουν νερό από το πηγάδι. Αυτό ήταν ένα περιστρεφόμενο μηχάνημα με κουβάδες, οι οποίοι έμπαιναν μέσα  στο νερό, γέμιζαν και άδειαζαν όταν ανέβαιναν επάνω. Το μαγκάνι το γύριζε συνήθως ένας γάϊδαρος,ο οποίος ήταν δεμένος σ’ ένα ξύλο το οποίο έθετε σε κίνηση το μαγγάνι. Ο φουκαράς ο γάϊδαρος έκανε κύκλους όλη μέρα. Μαρτύριο.

Ο μπαρμπας  μου λοιπόν αφού είχε αρκετή ώρα τον γάϊδαρο να γυρίζει το μαγγάνι, κάποια στιγμή τον σταμάτησε για να ξεκουραστεί. Εκείνος ξαπλώθηκε αμέσως κάτω και άρχισε να κυλιέται στο χώμα. Ξέρετε δα πως κυλιέται ο γάϊδαρος. Πότε απ’ τη μια ο καλός σου πότε  από την άλλη δίνει μια δυνατή ώθηση και πάρτον μεσ’ το πηγάδι. Ο θόρυβος του πεσίματος στο πηγάδι ήταν φοβερός γιατί πέφτοντας ακουμπούσε τους κουβάδες.

Ο μπάρμπας μου τρομαγμένος έτρεξε κοντά και είδε με απόγνωση το γάιδαρο να….κολυμπά στο νερό. Φώναξε σε βοήθεια τους γειτόνους και κάποιος κατέβηκε μέσα  στο πηγάδι τον έδεσε και τον ανέβασαν με πολύ κόπο σώο επάνω.

Αφήνω τώρα τον μπάρμπα μου το Βασίλη να τελειώσει την ιστορία.

-Δεν τουν έφτανε του κιαρατά που έπεσε στου πγαδ’, μόνε μόλις ανέβκι απάν’ αρχίν’σει να ….γκαρίζ’, λες κι δε συνεβ’κει τίπουτα.

Τα διηγιόταν και ξεραινόταν στα γέλια.

 

No Comments

Post A Comment