Οι δασκαλοι της Αγγελας

Οι δασκαλοι της Αγγελας

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ

Γραφει ο Γιωρος Χρηστου 13/9/2015

ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ τα καλοκαίρια ανταλλάσοντας τα κοινά και τετριμμένα ,χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Φέτος θες το διαδίκτυο ,θες η αγάπη μας για τα παλιά,  είπαμε πολλά. Με έκπληξη διαπίστωσα πως η ΤΑΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΛΑΣΚΑΡΗ ήταν ένας θησαυρός, για παλιές ιστορίες και αναμνήσεις, πολλά από τα οποία μου διηγήθηκε. Με την άδειά της λοιπόν, δημοσιεύω μια πολύ τρυφερή και γλυκειά ιστορία, που αφορά τη μητέρα της την ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΛΑΣΚΑΡΗ. Ένα μέρος της ιστορίας αυτής την έμαθε από τη συγχωρεμένη πια ΜΑΡΙΚΑ ΑΛΜΠΑΝΗ που ήταν παρούσα.

ΓΥΡΝΑΜΕ 100    χρόνια πίσω, όταν η μάνα της δεκαεξάχρονο κορίτσι, φύλαγε πρόβατα. ΤΖΟΥΜΠΑΝΕΡ δηλαδη. Για σχολείο φυσικά ούτε λόγος, αφού  για τα περισσότερα  κορίτσια της εποχής εκείνης ήταν κάτι το αδιανόητο. Το είχε η  καημένη μαράζι που έβλεπε τα αγοράκια να ανεβοκατεβαίνουν από το Βουνοχώρι για το Σχολειό. Τί έκανε λοιπόν η καλή μας. Σαν έβλεπε τα παιδιά να κατεβαίνουν από το σχολειό, τα περίμενε στη ΛΕΝΑ όπου φύλαγε τα πρόβατά  της,  μια τοποθεσία στη Χορταρολίμνη, λίγο πριν φτάσεις της μάντρες του Πέρα Βουνοχωριού, ρωτώντας τα τι γράμμα έμαθαν σήμερα. Αυτά το σημείωναν  με το ραβδάκι της ΑΓΓΕΛΑΣ στην άμμο και έφευγαν. Τότε για κείνη  άρχιζε το μάθημα. Φώναζε  δυνατά το γράμμα και έκανε κύκλους γύρω απ’ αυτό μέχρι να το μάθει, πράγμα εύκολο για το καθαρό μυαλό  της και  τη μεγάλη της λαχτάρα. Φανταστείτε τη χαρά που θα ένοιωθε και τις ιστορίες που θα έπλαθε με το γράμμα αυτό, και σε τι φανταστικούς κόσμους θα πήγαινε. Αλλά το μάθημά της μέχρι εκεί. Τα γράμματα μόνο, τα οποία σιγά σιγά έμαθε όλα ποτέ της δεν τα ξέχασε. Φυσικά δεν μπορούσε μόνο έτσι να διαβάζει.

ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ αλλά και πόσο με πονεί αυτή η εικόνα! Με πονεί γιατί χρειάστηκε μια γενιά ακόμη για να πηγαίνουν δημοτικό όλα τα κορίτσια και μια άλλη γενιά για να πάνε Πανεπιστήμιο.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ της ο ΚΩΣΤΑΣ και η ΤΑΣΟΥΛΑ πήγαν σχολείο ανακάλυψαν πως η μάνα τους ήξερε  όλα τα γράμματα. Τότε κι αυτοί, κι άλλο τρυφερό,  έγιναν οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ της. Σιγά –σιγά την έμαθαν να συλλαβίζει, αργότερα να συνθέτει τις συλλαβές και τέλος να διαβάζει. Της ΑΓΓΕΛΑΣ  της άρεσε να λέει  πως τις έμαθαν τα παιδιά της να βάζει τα γράμματα στη σειρά!!!!! Κόσμοι μαγικοί ανοίχτηκαν στα μάτια της ΑΓΓΕΛΑΣ σαν έμαθε να διαβάζει βιβλία περιοδικά, και να αποκτά γνώσεις. Λες και τις χάρισαν τον κόσμο ολάκερο.

ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ  ΜΟΥ ήταν τελείως άγνωστη και εντυπωσιάστηκα σαν μου είπε η ΤΑΣΟΥΛΑ πως η μητέρα της είχε μάθει μεγάλη να διαβάζει,  απόκτησε πολλές γνώσεις, ώστε μπορούσε να συζητήσει για πολλά θέματα και να μεταδίδει τις γνώσεις της και σε άλλες γυναίκες που δεν είχαν την τύχη να μάθουν γράμματα. Πολλές φορές έβρισκε την ΤΑΣΟΥΛΑ την κόρη της λάθος και όχι τόσο ενημερωμένη. Τώρα το πόσο αυτά που είχε μάθει και τα μετέδιδε στις φίλες της, καθισμένες στο ΣΚΛΙ  τα καταλάβαιναν, μας είναι άγνωστο. Το πιο πιθανό είναι να νόμιζαν πως η ΑΓΓΕΛΑ  είχε ΜΕΓΑΑΑΛΗ φαντασία.

No Comments

Post A Comment